Testactiviteit 1

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed vulputate accumsan mollis. Proin a aliquet lacus. Etiam suscipit, mauris a interdum egestas, dui mauris iaculis metus, eget pulvinar felis orci vitae nisi. Nulla sed vestibulum orci. Aliquam venenatis dui sapien, mattis finibus lorem tempus nec. Nunc at fermentum metus. Duis consectetur nibh at est lobortis scelerisque. Suspendisse tempor tortor ut dui tincidunt, in fringilla nulla posuere. Nunc et accumsan nisl, venenatis lacinia nunc.

📆 8 maart
🕝 14.30-17.00 uur
📍 Vrije Universiteit Amsterdam
Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Sponsormiddag 9 april a.s.

Op dinsdagmiddag 9 april organiseren we een middag voor de sponsors en donoren van de Martine Vonk Stichting.

Tijd: 14.00-16.00 uur

Locatie: Theologische Universiteit Utrecht, Plompetorengracht 3, 3512 CA Utrecht

Programma: Dr. David Onnekink zal een inhoudelijke bijdrage leveren, we praten jullie bij over de activiteiten, er is gelegenheid tot ontmoeting, gesprek en uitwisseling en we sluiten af met een borrel.

Symposium ‘Duurzaam durven denken vanuit de Bijbel’

symposium cover boek Hemels Groen

Op 8 maart organiseren het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap en de faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU Amsterdam) het symposium: ‘Duurzaam durven denken vanuit de Bijbel.’ 

Aanleiding voor het middagsymposium is het boek ‘Hemels groen. Nieuw licht op duurzaamheid als Bijbels thema’, van hoogleraar Bijbelvertalen Matthijs de Jong en nieuwtestamenticus Cor Hoogerwerf.

Sprekers zijn oud-kamerleden Marianne Thieme, Carla Dik-Faber en ‘onze’ bijzonder hoogleraar christelijk ecologisch denken David Onnekink. 

📆 8 maart
🕝 14.30-17.00 uur
📍 Vrije Universiteit Amsterdam
Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Wijnand Lammers wint Martine Vonkprijs 2023

Martine Vonkprijs 2023

Tijdens GroenGelovig op zaterdag 21 oktober is Wijnand Lammers uitgeroepen tot winnaar van de Martine Vonkprijs. Lammers zet zich sinds 2010 in voor Schor Alteklein, een verwaarloosd, buitendijks gebied van 3,8 hectare bij Tholen. Tegenwoordig bloeien er honderden orchideeën, leven er bijzondere vlinders en andere insecten, en is het terrein geliefd door omwonenden.

In het Nederlands Dagblad van dinsdag 24 oktober 2023 vertelde Lammers over het ‘wonder’ van dit stukje grond, het teamwerk en wat de natuur met zijn geloof te maken heeft. Hij zegt daarover: ‘Alles is er door en voor Christus, staat in Kolossenzen, en dat geldt ook voor de schepping. Ik wil bouwen aan zijn koninkrijk door op dit kleine stukje aarde te streven naar herstel.’ Je leest hier het hele interview.

Martine Vonkprijs

De Martine Vonkprijs is een aanmoedigingsprijs voor een organisatie of persoon die zich op een onderscheidende en innovatieve manier inzet voor de schepping. Het bestuur van de Martine Vonkstichting vormde de jury en voorzitter Theanne Boer reikte de prijs uit: ‘Wijnand ziet de schoonheid van de natuur en committeert zich daaraan vanuit zijn geloof, met belangeloze trouw en toewijding aan een klein stukje aarde. Dat onderscheidt hem.’

David Onnekink bijzonder hoogleraar Martine Vonkleerstoel

David Onnekink

Het hoge woord mag eruit: David Onnekink is benoemd tot bijzonder hoogleraar op de Martine Vonk-leerstoel! Onnekink is historicus en als universitair hoofddocent en onderwijsdirecteur verbonden aan het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht. Zijn huidige onderzoek richt zich op de relatie tussen protestantisme en ecologie. 

Theanne Boer, voorzitter: ‘David Onnekink verdiept zich al langere tijd in de houding van christenen ten opzichte van de natuur, zowel in Nederland als in zendings- en ontwikkelingswerk. Hij combineert zijn historische kennis met actueel onderzoek naar de duurzaamheid van kerken en christelijke organisaties. Samen met theologen van de Theologische Universiteit gaat Onnekink aan de slag met het verder doordenken van vraagstukken op het snijvlak van ecologie, klimaatrechtvaardigheid en theologie.

Onnekink is geen theoloog, maar wel zeer goed ingelezen op het gebied van ecotheologie. Bovendien krijgt hij op de TUU diverse collega’s die hem daarin kunnen bijspijkeren. Wij zien het in elk geval met hem zitten, ook omdat David een gelovig mens is en dat past bij de TUU en bij Martine.’


Verder kennismaken met David? Zie: https://www.nd.nl/geloof/geloof/1194327/david-onnekink-nieuwe-hoogleraar-groene-theologie-een-buiteng en zaterdag 7 oktober verschijnt een interview met hem in het Nederlands Dagblad.

Foto: Koos van Noppen

Nieuwsbrief juli 2023 verstuurd

Onlangs hebben we onze eerste nieuwsbrief verstuurd. Je leest ‘m hier terug. Wil je voortaan ook de nieuwsbrief ontvangen, meld je dan aan via het formulier op de homepage.

Vacature Hoogleraar Christelijk Ecologisch Denken

De Martine Vonkstichting en de Theologische Universiteit Kampen|Utrecht zijn op zoek naar een bijzonder hoogleraar op de Martine Vonk Leerstoel voor Christelijk Ecologisch Denken. Doel van de leerstoel is het bestuderen, ontwikkelen en stimuleren van christelijk ecologisch denken. Het betreft een aanstelling van 0,6 fte voor een periode van vijf jaar. De leerstoel gaat uit van de Martine Vonkstichting en wordt gevestigd aan de Theologische Universiteit Kampen|Utrecht.

Voor de volledige vacature, klik hier.