Martine Vonk (1974-2019)

Martine Vonk (1974-2019) studeerde sociaal-wetenschappelijke milieukunde en specialiseerde zich in hoe mensen omgaan met het milieu. In 2011 promoveerde ze met een proefschrift over de kwaliteit van leven in oude religieuze leefgemeenschappen: de amish, hutterieten, franciscanen en benedictijnen.

stijlelement_Vorm2_wit

Al jong ontwikkelde Martine een grote passie voor thema’s als duurzaamheid en gerechtigheid. Thema’s die ze verbond met haar geloof en die door het christelijk gedachtengoed gevoed werden. Met haar tomeloze energie en pioniersgeest zette ze veel in beweging. Zo richtte ze in de jaren negentig Time to Turn op: een christelijke jongerenbeweging die aandacht vroeg voor duurzaamheid en gerechtigheid. Na haar studie werkte ze als zelfstandig adviseur en milieukundige voor haar bedrijf Vonk. Ook was ze curator bij het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie en voorzitter van natuurorganisatie A Rocha. Vanaf 2016 werd ze lector techniek en ethiek op de Saxion Hogeschool. Daarnaast schreef ze diverse boeken over duurzaamheid, had ze een column in het Reformatorisch Dagblad en was ze een veelgevraagd spreker. Ook zette ze zich als vrijwilliger in voor o.a. nieuwkomers, gevangenen en prostituees.

Ondanks Martines grote passie voor duurzaamheid, was ze allesbehalve een onheilsprofeet. Ze zocht altijd naar manieren om mensen via kleine stappen in beweging te krijgen. Haar geloof zorgde hierbij voor zowel inspiratie als ontspanning. In haar laatste boek ‘Genieten van Genoeg’ verwoordde ze dit als volgt: “Wij mensen kunnen uiteindelijk deze aarde niet redden, dat doet God zelf. Hij is daar allang mee begonnen. Onze uitdaging is te ontdekken waar hij bezig is en daarbij aan te sluiten.”

Martine overleed op 14 november 2019 aan de gevolgen van uitgezaaide borstkanker. Ze was getrouwd met Klaas-Hemke van Meekeren en moeder van Mirthe.

"Als we de kunst tot verwonderen zijn verloren, moeten we ons er weer in oefenen. Elk kind kan het."

Martine Vonk